Електроуреди вампири

 

Наскоро в последния месец забелязах доста странни неща в месечната сметка за електроенергия. Почти никой не е живял в къщата а сметката си е почти все същата. Първоначалната мисъл, която ми дойде през ума е, че пак тези "икономисти, инкасатори, счетоводители" от всепознатата ни електрическа компания ЕОН са начислили повече изразходвана електроенергия. Реших да запиша показанията на електромера и след месец да сравня отново консумираната електроенергия през летния период. Забелязах нещо доста страшно и фрапиращо, въпреки, че всички електроуреди бяха "изключени" с изключение на хладилкика, диска на електромера се въртеше със сравнително голямо темпо за режим на покой на електроуредите. Знам, че 60~80% от днешните електроуреди консумират електроенергия в режим на готовност, но никога не съм смятал, че консумират наистина много електроенергия, за нищо - енергия, която отива на вятъра. Ето защо реших да проверя реално, за каква консумирана мощност става на въпрос:

Първо да отбележа, че замерванията са правени със True RMS мултимер и грешки в замерванията и изчисленията са сведени до минимум.

Настолен Компютър със стандартно китайско 350Вт захранване в режим готовност: 22 W

CRT Монитор режим в готовност: 4 W

Телевизор 29" Sony режим готовност: 17 W

Сателитен Приемник режим готовност: 16 W

Телевизор 24" Sharp режим готовност: 21 W

Радиотелефон + Усилвател + Принтер + Скенер + ADSL модем + рутер + LCD Монитор + Компютър + UPS = 103 W

Стигнах до тук и повече нямаше смисъл да замервам печки, перални, микровълнови фурни, стерео уредби, зарядни устройства, часовници и т.н.
Средно като се тегли чертата излиза, че около 300 Вата се консумират постоянно от всичките тези електроуреди, които в моят дом не са и в такова голямо количество, както в някои други домове. А офиси/държавни учреждения, предприятия и т.н.? Изглежда малко хора си дават сметка за загубите на електроенергия точно от тези електроуреди вампири. 300W x 24h x 365 = 2628kWh/година - такова колимчество енергия изсмукват електроуредите само от моят дом, а по света? Следва да си зададем въпроса, защо производителите произвежат такава техника? На този въпрос аз лично нямам логично обяснение, единственото обяснение е в това, че някои електроуреди имат дистанционни управления, които не биха могли да работят без електроуреда да има източник на напрежение за режим в готовност, но всепак мисля че 21Вата за режим готовност са много над необходимото. КПД`то на почти всички адаптери с трансформатори е изключително ниско, а във всеки дом има повече от 8 ~ 10 такива.

Решение на проблема?

Решението е много просто стига човек наистина да разбира и да осъзнава сериозността на проблема. Най-лесния начин е да изключвате електроуредите от мрежата, когато не ги ползвате. Мен лично не ми е проблем да го правя. По-лесен и удобен начин за това е да свържете повечето от уредите на разклонители, които лесно да могат да бъдат изключвани с прекъсвача на тях. Друг начин, който аз съм реализирал в моят дом е използването на един д тригер управляващ транзистор и реле, тригерът се захранва от акумулаторите на UPS`а, и е идведен бутон за управление на тригера до клавиатурата, така всеки път когато свършвам работа просто натискам бутон на клавиатурата и всичката периферия + компютъра бива изключена. Единствения консуматор остава UPS`a който поддържа акумулаторите заредени.

Убеден съм, че има и други по-удобни и рационални решения (безжично и т.н.) но както казах всичко е въпрос на разум и желание.